ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XV

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

15-013

Дата реєстрації:

09.12.2021

Проголосовано:

10.12.2021 10:46:06

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    24
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    2

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 15-013



МАРКІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА



ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ П'ЯТНАДЦЯТА СЕСІЯ



Р І Ш Е Н Н Я



10 грудня 2021 р. смт Марківка № 15-13/2021



Про зміну назви Відділу освіти Марківської селищної ради Марківського району Луганської області та затвердження Положення в новій редакції 



Керуючись пунктом 30 частини 1 статті 25, статтею 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на підставі рішення селищної ради від 06 серпня 2021 року № 11-12021 «Про зміну назви Марківської селищної ради Марківського району Луганської області та виконавчого комітету Марківської селищної ради Марківського району Луганської області, Марківська селищна рада



вирішила:




  1. Змінити назву юридичної особи Відділ освіти Марківської селищної ради Марківського району Луганської області (код ЄДРПОУ 43778247) на Відділ освіти Марківської селищної ради Луганської області.

  2. Затвердити Положення Відділу освіти Марківської селищної ради Луганської області у новій редакції, що додається.

  3. Доручити начальнику Відділу освіти Марківської селищної ради Луганської області подати відповідні документи державному реєстратору для проведення необхідних реєстраційних дій у встановленому законодавством України порядку та організувати роботу щодо приведення організаційно-розпорядчих документів у відповідність до цього рішення.

  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань діяльності ради, депутатської етики, регуляторної політики, зміцнення законності та правопорядку



Селищний голова Ігор ДЗЮБА



Вик. Анатолій Бородавка, 0955153374



ЗАТВЕРДЖЕНО



рішення Марківської селищної ради



від №



селищний голова



_________________ Ігор ДЗЮБА



ПОЛОЖЕННЯ



про Відділ освіти Марківської селищної ради



Луганської області



смт Марківка



2021



1.Загальні положення



Відділ освіти Марківської селищної ради Луганської області (надалі - Відділ) є самостійним, відокремленим виконавчим  органом Марківської селищної ради, створюється Марківською селищною радою, підзвітний і підконтрольний Марківській селищній раді, голові Марківської селищної ради, а з питань здійснення делегованих повноважень підконтрольне відповідним органам виконавчої влади. Відділ є бюджетною неприбутковою установою. Відділ є самостійною юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в органах Державної казначейської служби України та установах банків, гербову печатку, штамп та бланки. Відділ в особі керівника є головним розпорядником бюджетних коштів.



1.1. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, актами Кабінету Міністрів України, рішеннями  Марківської селищної ради і виконавчого комітету, розпорядженнями голови Марківської селищної ради, даним Положенням і іншими нормативними актами.



1.2. Відділ має повне найменування на українській мові: Відділ освіти Марківської селищної ради Луганської області; скорочене найменування: відділ освіти Марківської СР.



Працівники Відділу є посадовими особами органу місцевого самоврядування. Структура та чисельність Відділу затверджується Марківською селищною радою.



Місцезнаходження відділу: вул. Центральна, 18, смт Марківка, Луганська область, 92400.



2. Мета Відділу



2.1 Метою Відділу є створення умов для розвитку особистості і творчої самореалізації кожного громадянина через систему багатопрофільної, різнорівневої дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, забезпечення доступності, безоплатності та обов’язковості освіти для всіх, хто її потребує, формування якісного інформаційно-освітнього простору, забезпечення в межах визначених законодавством прав членів територіальної громади в сфері культури та туризму, збереження та популяризації національного і культурного надбання. через мережу комунальних підприємств, установ і закладів для задоволення потреб та інтересів Марківської селищної ради.



3. Основні завдання, функції та права Відділу



3.1.Для досягнення мети Відділ вирішує наступні завдання:



Здійснює реалізацію державної політики та політики Марківської селищної ради в сфері освіти.



Створює рівні та доступні умови для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої та позашкільної освіти.



Здійснює навчально-методичне керівництво, контроль за дотриманням стандартів освіти в дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах.




  1. Здійснює комплектування навчальних закладів керівними кадрами на конкурсній основі; вдосконалення професійної кваліфікації педагогічних працівників, їх перепідготовка та атестація.

  2. Здійснює контроль за організацією матеріально-технічного та фінансового забезпечення дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів.

  3. Забезпечує розвиток мережі комунальних закладів освіти.

  4. Реалізує повноваження органів виконавчої влади у сфері збереження та використання культурної спадщини.

  5. Готує проекти розпорядчих актів Марківської селищної ради, її виконавчих органів і голови Марківської селищної ради в т.ч. нормативного характеру.

  6. Здійснює інші повноваження, покладені на Відділ відповідно до чинного законодавства.

  7.  Забезпечує формування, публікацію та підтримку в актуальному стані матеріалів, які відносяться до компетенції Відділу на веб-сайті Марківської селищної ради.



3.2. При здійсненні повноважень Відділ зобов’язаний:



3.2.1.Забезпечити дотримання конституційних прав та свобод людини і громадянина, які закріплені в Конституції та законодавстві України.



Забезпечити виконання вимог діючого законодавства України щодо конфіденційності інформації відносно особи, не допускати в своїй діяльності порушення вимог антикорупційного законодавства.




  1. Здійснювати контроль за дотримання фінансової дисципліни у підвідомчих закладах освіти.

  2. Забезпечити контроль за дотримання правил охорони праці, техніки безпеки, санітарних норм у підвідомчих закладах.



3.3. Відповідно до покладених на нього завдань Відділ реалізує наступні функції:




  1. Забезпечує в межах визначених законодавством прав членів територіальної громади в сферах освіти, шляхом виконання відповідних державних і місцевих освітніх програм, надання населенню якісних послуг через мережу комунальних навчальних закладів.

  2. Контролює дотримання навчальними закладами усіх типів і форм власності законодавства у сфері освіти державних вимог щодо змісту, рівня і обсягу освітніх послуг відповідно до рівня і профілю навчання.

  3. Забезпечує виконання конституційних вимог щодо обов’язковості здобуття дітьми і підлітками Марківської селищної ради повної загальної середньої освіти.

  4. Забезпечує в межах своїх повноважень виконання Конституції України щодо функціонування української мови як державної в навчальних закладах і установах освіти.

  5. Сприяє задоволенню освітніх запитів представників національних меншин; надає можливість навчатись рідною мовою чи вивчати рідну мову в комунальних навчальних закладах.

  6. Сприяє організації та реалізації варіативної складової змісту загальної середньої освіти.

  7. Розробляє i подає на розгляд Марківської селищної ради пропозиції до проектів фінансування та матеріально-технічного забезпечення виконання програм i здійснення заходів, спрямованих на розвиток освіти.

  8. Подає в установленому порядку статистичну звітність про стан і розвиток освіти у Марківській селищній раді; організовує з цією метою збирання та опрацювання інформації і формування банку даних.

  9. Забезпечує виконання рішень Марківської селищної ради, виконавчого комітету, розпоряджень голови Марківської селищної ради з питань, що віднесені до компетенції Відділу.

  10.  Аналізує стан освіти у Марківській селищній раді, прогнозує розвиток дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, оптимізує мережу відповідних навчальних закладів незалежно від типів і форм власності згідно з освітніми потребами громадян; розробляє та організовує виконання програми розвитку освіти.

  11.  Визначає потребу в навчальних закладах усіх типів та подає пропозиції до виконавчого комітету сільської ради щодо удосконалення їх мережі відповідно до соціально-економічних і культурно-освітніх потреб Марківської селищної ради за наявності необхідної матеріально-технічної, науково-методичної бази, педагогічних кадрів.



12. Вивчає потребу та вносить пропозиції до виконавчого комітету Марківської селищної ради про утворення навчальних закладів для дітей, які потребують соціальної допомоги та реабілітації, організовує їх навчання (у тому числі – й індивідуальне) та виховання у загальноосвітніх навчальних закладах, сприяє повноцінній інтеграції у навчальний процес дітей з обмеженими фізичними можливостями, в тому числі через розвиток інклюзивних форм навчання.



13. Вивчає потребу та вносить пропозиції до виконавчого комітету Марківської селищної ради щодо утворення вечірніх (змінних) шкіл, класів, груп з очною та заочною формами навчання при загальноосвітніх навчальних закладах, створює належні умови для складання державної підсумкової атестації екстерном.



14 .Вносить пропозиції до виконавчого комітету Марківської селищної ради про відкриття профільних класів, гімназій, ліцеїв, колегіумів, навчально-виховних комплексів, навчально-виховних об’єднань, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів), міжшкільних навчально-виробничих комбінатів, центрів дитячої та юнацької творчості, допризовної підготовки тощо, сприяє їх матеріальній підтримці.



15. Погоджує проекти будівництва загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів, сприяє їх раціональному розміщенню.



16.Вивчає потребу щодо створення додаткових можливостей для повноцінного і здорового розвитку та творчої самореалізації дітей, забезпечує постійне оновлення мережі гуртків та закладів позашкільної освіти, спортивних секцій, координує роботу навчальних закладів, сім’ї та громадськості, пов’язаної з навчанням та вихованням, оздоровленням дітей, організацією їх дозвілля.



17.Організовує харчування дітей у навчальних закладах за рахунок місцевого бюджету та залучених коштів.



18.Вносить пропозиції щодо організації безоплатного медичного обслуговування дітей та учнів у навчальних закладах, здійснення оздоровчих заходів.



19.Забезпечує організацію роботи з фізичного виховання, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи в дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах спортивного профілю.



20.Координує роботу, пов’язану із здійсненням у навчальних закладах професійної орієнтації учнів та їх підготовки до дорослого життя.



21.Сприяє органам опіки і піклування у виявленні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; вживає заходів щодо захисту особистих і майнових прав даної категорії дітей.



22.Сприяє запобіганню бездоглядності та правопорушень серед неповнолітніх у навчальних закладах, насильства у сім’ї, учнівському колективі.



23.Координує роботу спрямовану на науково-методичне забезпечення системи дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, організацію методичної роботи, підвищення кваліфікації , професійного рівня педагогічних працівників загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.



24.Впроваджує навчальні плани і програми, затверджені Міністерством освіти і науки України; погоджує робочі навчальні плани загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів;



25.Здійснює в межах своєї компетенції державний нагляд навчальних закладів незалежно від типів і форм власності, що належать до сфери управління Марківської селищної ради.



26.Забезпечує виявлення та розвиток здібностей обдарованих дітей, організовує їх навчання, проводить в установленому порядку конкурси, олімпіади та інші змагання серед учнів.



27.Формує замовлення на видання підручників, навчально-методичних посібників та іншої навчально-методичної літератури, навчальних програм, бланків документів про освіту, забезпечує ними навчальні заклади.



28. Забезпечує участь дітей у Всеукраїнських чемпіонатах, кубках, конкурсах, фестивалях, змаганнях, літніх школах і таборах.



29. Організовує проведення засідань, координаційних рад, комітетів та інших заходів з питань, які належать до компетенції Відділу.



30. Сприяє наданню педагогічним працівникам державних гарантій, передбачених законодавством, вживає заходів до соціального захисту учасників навчально-виховного процесу.



31.Організовує роботу щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників та їх атестації відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників України.



32.Розглядає та вносить в установленому порядку пропозиції щодо заохочення та нагородження працівників освіти.



33.Здійснює координаційну роботу навчальних закладів та установ освіти, що належать до комунальної власності, аналізує результати господарської діяльності, готує пропозиції та заходи щодо їх ефективності роботи відповідно до компетенції Відділу.



34. Сприяє матеріально-технічному забезпеченню навчальних закладів; введенню в дію їх нових приміщень, комплектуванню меблями, відповідним обладнанням, навчально-методичними посібниками, підручниками, спортивним інвентарем.



35.Організує підготовку навчальних закладів до нового навчального року, зокрема до роботи в осінньо-зимовий період.



36.Координує дотримання правил техніки безпеки, протипожежної безпеки санітарного режиму в навчальних закладах та надає практичну допомогу у проведенні відповідної роботи.



37.Вносить пропозиції щодо обсягів бюджетного фінансування навчальних закладів та установ освіти, закладів спортивного спрямування, які перебувають у комунальній власності, аналізує їх використання.



38.Координує формування та використання закладами та установами освіти видатків загального та спеціального фондів місцевого бюджету, а також коштів, залучених закладами з інших джерел.



39.Надає та реалізує пропозиції по залученню додаткових ресурсів шляхом участі в грантових програмах міжнародних організацій та фондів.



3.4. Відділ має право:




  1. Залучати до розроблення місцевої програми розвитку освіти та розгляду питань, що належать до його компетенції, педагогічних, науково-педагогічних працівників, спортсменів і спеціалістів.

  2. Брати участь в утворенні і ліквідації навчальних закладів та установ освіти всіх форм власності.

  3. Скликати серпневі конференції педагогічних працівників, проводити семінари, наради керівників навчальних закладів та установ освіти з питань, що належать до його компетенції.

  4. Вносити  Марківській селищній раді пропозиції щодо фінансування навчальних закладів та установ освіти, брати безпосередню участь у формуванні бюджету освітньої галузі.

  5. Зупиняти (скасовувати) у межах своєї компетенції дію наказів і розпоряджень керівників навчальних закладів, якщо вони суперечать законодавству або видані з перевищенням їхніх повноважень;

  6. Укладати в установленому порядку угоди про співробітництво, налагоджувати прямі зв’язки з навчальними закладами, науковими установами зарубіжних країн, міжнародними організаціями, фондами тощо.



3.5. Відділ освіти під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами Марківської селищної ради та виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, об’єднаннями громадян.




  1. Структура Відділу



1.Штатний розпис Відділу затверджується рішенням сесії Марківської селищної ради у межах граничної чисельності та фонду оплати праці працівників, затверджених Марківською селищною радою.



2.Посадові обов’язки працівників Відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються начальником Відділу.



3.Працівники Відділу – посадові особи органів місцевого самоврядування, відповідно до вимог чинного законодавства України призначаються на посаду і звільняються з посади головою селищної ради.



4.При відділі освіти може створюватися рада керівників навчальних закладів, інші громадські ради, комісії з числа учасників навчально-виховного процесу, представників громадськості.




  1. Керівництво Відділу




  1. Відділ очолює начальник, який призначається на посаду за конкурсом і звільняється з посади відповідно до Кодексу законів про працю.

  2. Начальник Відділу:



5.2.1. Здійснює керівництво діяльністю Відділу, несе персональну відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на нього завдань, реалізацію його повноважень, дотримання трудової дисципліни.




  1. Видає в межах своєї компетенції накази, контролює їх виконання.

  2. Затверджує посадові інструкції працівників Відділу та визначає ступінь їх відповідальності.

  3. Здійснює контроль за ефективним і раціональним використанням бюджетних коштів в межах затвердженого кошторису витрат, пов’язаних із функціонуванням галузі.

  4.  Надає пропозиції селищному голові щодо заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності, призначення на посаду і звільнення з посади працівників Відділу.

  5.  Здійснює інші повноваження, покладені на нього відповідно до діючого законодавства.



5.3. Працівники Відділу діють в межах повноважень, визначених посадовими інструкціями, що затверджуються начальником Відділу.




  1. Фінансування діяльності Відділу




  1. Відділ фінансується за рахунок коштів Марківського селищного бюджету, які виділені на його утримання.

  2.  Джерелами фінансування Відділу є: кошти Марківського селищного бюджету. 




  1. Заключні положення



1.Ліквідація і реорганізація Відділу здійснюється за рішенням сесії Марківської селищної ради у встановленому законом порядку.



2.Зміни і доповнення до цього положення вносяться рішенням сесії Марківської селищної ради.



Селищний голова Ігор ДЗЮБА