ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

10.12.2021

ВИСНОВКИ КОМІСІЙ
ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 15-004
Про внесення змін до Програми розвитку та підтримки Комунального некомерційного підприємства «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради» на 2021 рік

МАРКІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ П'ЯТНАДЦЯТА СЕСІЯ

Р І Ш Е Н Н Я

10 грудня 2021 року смт Марківка № 15-4/2021

Про внесення змін до Програми розвитку та підтримки Комунального некомерційного підприємства «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради» на 2021 рік

Керуючись статтею 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоровꞌя», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоровꞌя», відповідно до статті 91 Бюджетного Кодексу України, Марківська селищна рада

вирішила :

  1. Внести зміни до Програми розвитку та підтримки Комунального некомерційного підприємства «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради» на 2021 рік, виклавши її в новій редакції, що додається
  2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань планування фінансів бюджету та соціально-економічного розвитку.

Селищний голова Ігор ДЗЮБА

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення сесії Марківської

селищної ради восьмого скликання

від 10.12.2021 року № 15- /2021

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ТА ПІДТРИМКИ

КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА

«МАРКІВСЬКА БАГАТОПРОФІЛЬНА ЛІКАРНЯ

МАРКІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ»

НА 2021 РІК

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

1. Ініціатор розроблення Програми Комунальне некомерційне підприємство «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради»
2 Розробник Програми Комунальне некомерційне підприємство «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради»
3. Відповідальний виконавець програми Марківська селищна рада,
Комунальне некомерційне підприємство «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради»
4 Учасники Програми Комунальне некомерційне підприємство «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради»
5 Термін реалізації Програми 2021рік
6 Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми Державний, селищний бюджет та інші кошти, не заборонені чинним законодавством
7 Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми 59407,973 тис.грн.

.


  1. Загальна частина

Здоров’я є найважливішим з прав людини та найвищою людською цінністю, від якої залежить економічний, фізичний та духовний потенціал суспільства. Це показник соціального і культурного прогресу, один із головних елементів національного багатства.

Доступність, якість, сучасність, функціональність, ефективність, ресурсна забезпеченість та своєчасність медичної допомоги є основою для забезпечення високого рівня здоров’ та покращення якості життя населення.

Значною складовою у забезпеченні висококваліфікованої медичної допомоги населенню є амбулаторна та стаціонарна допомога. Зростання захворюваності і смертності серед дорослого населення від COVID-19, туберкульозу, онкології, серцево-судинних захворювань, бронхолегеневої патології, цирозу печінки, ускладнень потребує пошуку нових ресурсів, використання високих технологій, подальшого розвитку науки, удосконалення принципів практичної медицини в поліклінічних умовах та умовах стаціонарних відділень закладу.

Програма розроблена на підставі Бюджетного кодексу України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» та інших нормативно-правових актів.

У Програмі визначено цілі розвитку Комунального некомерційного підприємства «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради», проведено аналіз надання медичних, господарських та інших послуг. Програмою визначено основні завдання, вирішення яких сприятимуть наданню кваліфікованої медичної допомоги мешканцям Марківського району та іншим громадянам.

Підприємство є самостійним господарюючим суб’єктом із статусом комунального некомерційного підприємства та наділено усіма правами юридичної особи. Підприємство має самостійний баланс, здійснює фінансові операції через розрахунковий рахунок в Державній казначейській службі України та розрахункові рахунки в установі банку.

Підприємство здійснює господарську некомерційну діяльність, яка не передбачає отримання прибутку згідно з нормами відповідних законів та спрямовану на досягнення, збереження, зміцнення здоров'я населення та інші соціальні результати.

Комунальне некомерційне підприємство обслуговує 14020 осіб населення, в т.ч.: сільського – 8434 міського –5586.

2. Опис проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

Одним із пріоритетних напрямків діяльності КНП «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради» є здійснення медичної практики, надання медичної допомоги, провадження господарської та іншої діяльності відповідно законодавчих актів України.

Основним медичним закладом для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги мешканцям Марківського району визначено Комунальне некомерційне підприємство «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради». Основною проблемою, на яку спрямована Програма – проблема фінансового характеру – нестача коштів на оплату поточних та капітальних видатків. Дефіцит фінансового ресурсу унеможливить подальшу роботу лікарні, в тому числі: утримання кваліфікованого персоналу, забезпечення виплати заробітної плати в повному обсязі, проведення закупівлі матеріалів, медикаментів та продуктів для харчування стаціонарних хворих, покращення матеріально-технічної бази тощо.

Покращення якості медичної допомоги можливо лише при впровадженні нових інноваційних методів лікування, закупівлі сучасного медичного обладнання та матеріальній мотивації праці медичних працівників.

Досягнення даної мети можливо лише за умови раціонального використання наявних фінансових та кадрових ресурсів, консолідації бюджетів різних рівнів для оплати послуг, які будуть надаватися комунальним некомерційним підприємством.

В умовах переходу на нові умови фінансування,  для забезпечення  повноцінного  функціонування  некомерційного комунального підприємства, необхідні кошти для своєчасної оплати праці працівників КНП «Марківська БПЛ МСР»; оплати робіт та послуг, в тому числі комунальних; придбання паливо-мастильних матеріалів; придбання медичних, фармацевтичних, господарських та інших матеріалів.

Прийняття Програми фінансової підтримки  створює правові засади для  запровадження фінансування за рахунок додаткової фінансової підтримки.

3. Мета програми

Основною метою створення Програми є  фінансове забезпечення надання у 2021 році вторинної медичної допомоги населенню, в тому числі забезпечення потреб  населення району у загальній, спеціалізованій  та кваліфікованій поліклінічній (консультативно-діагностичній) та стаціонарній медичній допомозі  за профілем,  відповідно до спеціалізації лікувального закладу, здійснення консультативного прийому населення, а також  реалізації державної політики в галузі охорони здоров’я.

4. Основні завдання та стратегічні  напрямки Програми

Основним завданням  програми є надання кваліфікованої поліклінічної, консультативної, діагностичної, стаціонарної медичної допомоги населенню Марківського району, а саме шляхом:

- провадження ефективних медичних технологій діагностичного та лікувального процесів, які базуються на даних з доведеною ефективністю;

-  оснащення лікарні сучасним медичним обладнанням, необхідним для використання сучасних медичних технологій;

- впровадження системи безпеки пацієнтів при перебуванні в закладі охорони здоров’я;

  • створення системи медичної допомоги , зосередженої на пацієнтові;
  • запровадження в лікувальну практику сучасних медичних технологій;
  • впровадження системи безпеки пацієнтів при перебуванні в закладі охорони здоров’я;
  • забезпечення медичної підтримки здорового способу життя;

- надання платних послуг з медичного обслуговування населення відповідно до чинного законодавства України;

- впровадження системи персоніфікованого електронного реєстру громадян та сучасних інформаційних технологій в діяльності;

-  підвищення ефективності використання наявних кадрових, фінансових та матеріальних ресурсів.

Програмою визначено такі основні напрямки:

- здійснення медичної практики для безпосереднього забезпечення медичного обслуговування населення, шляхом надання йому кваліфікованої планової стаціонарної та спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної допомоги, у відповідності до здійснення фінансування з місцевого бюджету шляхом надання фінансової підтримки підприємства;

- удосконалення лікувального процесу;

- створення та оновлення інформаційної бази даних пролікованих хворих у медичному підприємстві;

- організація взаємодії з іншими закладами охорони здоров’я з метою забезпечення наступництва у наданні медичної допомоги на різних рівнях та ефективного використання ресурсів системи медичного обслуговування, в т.ч. організація надання населенню медичної допомоги більш високого рівня спеціалізації на базі інших медичних закладів шляхом спрямування пацієнтів до цих закладів в порядку, встановленому законодавством;

- надання медичних та інших послуг фізичним та юридичним особам на безвідплатній та відплатній основі у випадках та на умовах, визначених законами України, нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та виданими на їх виконання нормативними актами місцевих органів виконавчої влади, а також на підставі та умовах, визначених договорами про медичне обслуговування;

- придбання, зберігання, перевезення, відпуск, знищення наркотичних засобів (списку І таблиці II та списку 1 таблиці III), психотропних речовин (списку 2 таблиці II та списку 2 таблиці III) і прекурсорів (списків І та 2 таблиці IV) «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів»;

- проведення перепідготовки, удосконалення та підвищення кваліфікації медичних кадрів;

- монтаж, ремонт і технічне обслуговування медичної техніки, включаючи хірургічне устаткування;

- придбання медикаментів та інших господарських засобів необхідних для діяльності підприємства;

- придбання обладнання та медичної апаратури;

- поточний та капітальний ремонт, реконструкція та перепланування приміщень;

- здача майна в оренду, в тому числі нерухомого;

- професійна діяльність у сфері надання соціальних послуг;

- впровадження нових методів лікування;

- участь у форумах, конференціях, нарадах, семінарах, виставках та інших заходах.

5. Обсяг та джерела фінансування програми

Фінансове забезпечення Програми здійснюється відповідно до законодавства України за рахунок:

— коштів державного бюджету у вигляді між бюджетних трансфертів;

— коштів селищного бюджету та інших місцевих бюджетів;

— коштів, отриманих від Національної Служби здоров’я України відповідно до укладеного договору;

— коштів, отриманих від надання підприємством платних послуг;

— інших джерел фінансування не заборонених законодавством України.

Кошти, отримані за результатами діяльності, використовуються Підприємством на виконання запланованих заходів Програми.

Обсяги фінансування Програми шляхом надання фінансової підтримки на 2021рік (додаток №1).

Підприємство є одержувачем коштів та має бути включено до мережі головного розпорядника бюджетних коштів та використовувати виділені кошти згідно з планом використання.

Виконання Програми у повному обсязі можливе лише за умови стабільної фінансової підтримки.

6.Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми дає змогу:

- підвищити ефективність роботи;

- збільшити питому вагу медичної допомоги, що надається лікарями

Комунального некомерційного підприємства «Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради»;

- сформувати систему надання населенню високоякісної медичної

допомоги, удосконалення лікувального процесу;

- підвищити якість надання медичної допомоги;

- покращити умови перебування пацієнтів;

- заохотити медичний персонал і випускників медичних освітніх закладів до професійної діяльності;

- забезпечити збереження та подальше зміцнення матеріально технічної бази, її модернізація;

- знизити рівень захворюваності та смертності населення;

- покращити оснащення Комунального некомерційного підприємства «Марківська багатопрофільна лікарня» відповідно до рекомендованих табелів оснащення та нормативів;

- забезпечити створення та оновлення інформаційної бази даних пролікованих хворих у медичному підприємстві;

- забезпечити створення оптимальних умов для покращення ефективності медичного обслуговування населення району.

7. Прикінцеві положення

 Програма визначає основні проблеми, мету, завдання, прогнозовані обсяги фінансового забезпечення та очікувані результати діяльності КНП «Марківська БПЛ МСР».

 Програма має відкритий характер і може доповнюватись (змінюватись) в установленому чинним законодавством порядку в залежності від прийняття нових нормативних актів, затвердження та доповнення регіональних медичних програм, зміни потреб та фінансових можливостей громади.

Програма розрахована на 1 рік, має завдання, які направлені на виконання визначених заходів адаптованих до рівня потреб та можливостей району.

Реалізація Програми буде здійснюватися шляхом співпраці підприємства та органів місцевого самоврядування.

Селищний голова Ігор ДЗЮБА

Додаток до Програми

Напрямки діяльності та заходи програми розвитку та підтримки

Комунального некомерційного підприємства

«Марківська багатопрофільна лікарня Марківської селищної ради» на 2021рік


з/п
Назва напрямку діяльності Термін виконання Орієнтовні обсяги фінансування
(вартість),
тис. гривень
Всього
1. Виплата заробітної плати та нарахування на заробітну плату 2021 15377,121
2. Придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю 2021 464,032
3. Придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів 2021 1622,630
4. Придбання продуктів харчування 2021 380,730
5. Оплата послуг (крім комунальних): 2021 934,118
6. Видатки на відрядження 2021 7,546
7. Оплата комунальних послуг та енергоносіїв 2021 3760,009
8. Соціальне забезпечення 2021 134,499
9. Дослідження і розробки, окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм 2021 7,858
10. Інші поточні видатки 2021 0,005
11. Капітальні видатки 2021 36705,100
11.1 Придбання предметів довгострокового користування 17335,955
- відеогастроскоп   
- відеоколоноскоп
- комп’ютерний томограф
- спеціалізований автомобіль на базі RENO DUSTER,
RENO TRAFIC
- цифровий флюорограф
- апарат УЗД GE Voluson e8
- обчислювач об’єму газу
- апарат штучної вентиляції легень експертного класу S1100A
2021 995,000
865,450
9000,000
620,000
1685.675
1890,000
1326,830
13,000
940,000
11.2 Капітальний ремонт інших об’єктів 2021 19369,145
Капітальний ремонт терапевтичного відділення
Капітальний ремонт поліклінічного відділення
Капітальний ремонт клініко-діагностичної лабораторії та фізіотерапевтичного відділення
Капітальний ремонт адміністративної будівлі з застосуванням енергозберігаючих технологій
Капітальний ремонт проїздів і площадок території лікарні
Капітальний ремонт внутрішніх приміщень будівлі пологового відділення
3600,000
4200,000
2400,000
2514,023
5756,458
898,664
12 Інші виплати населення (пільгове зубопротезування) 2021 14.325
Всього 59407,973

Селищний голова Ігор ДЗЮБА